logo De Groene Gedachte
Home Contact Gezondheidstips Universeel Eczeem Geloofskwesties Verhalen Realisaties

Het zelfhelend vermogen: wat is dat eigenlijk en hoe kunnen we het aanspreken?

Ik ga hier even voorbij aan de ‘klassiekers’: dat zijn een ongezonde voeding met enerzijds tekorten aan mineralen en vitaminen en anderzijds een overdaad aan schadelijke stoffen, en onvoldoende lichaamsbeweging wat kan leiden tot energetische blokkades en een slechtere bloedsomloop. Uiteraard moet je gezond eten en voldoende bewegen, maar er is meer.

Laat ons beginnen bij het begin. Wanneer een gezond kind ziek wordt of zich kwetst, dan heeft het alle instrumenten aan boord om zichzelf te genezen. Kinderen genezen vlot, en snel. Zij hebben nog geen blokkades, hun energie vloeit vrij en hun lichaam is hun beste dokter. Vergelijken we dat met sommige ouderen, dan valt het op dat bij hen wonden niet meer zo goed genezen, en dat ziekten vaak “chronisch worden”.

Een voorbeeldje van hoe het zelfgenezend vermogen, dat bij een kind nog intact is, werkt bij een acute ziekte :

Neem nu een infectieziekte. Je kind krijgt koorts, het heeft minder eetlust, voelt zich moe. Deze moeheid noodzaakt het tot het nemen van rust. Het heeft pijn zodat het geen zin heeft om veel rond te lopen, geen eetlust zodat je amper iets binnenkrijgt ... Kortom: het lichaam voorziet in die klachten om zich te kunnen concentreren op genezing. Als je dus graag wilt dat je kind of jijzelf zo vlot mogelijk geneest, dan is het best om in vertrouwen geen medicatie te nemen maar wel je lichaamssignalen te volgen. Bij een infectieziekte: geef de ziekte enkele dagen als aanloop naar herstel. Doe dit in vertrouwen, het komt wel goed. Leg het kind in bed (want het voelt zich moe) met goed veel dekens over zich heen want met koorts heb je het koud, en laat het enkel eten wanneer het honger heeft. Dikwijls eet je dan immers niet of amper.

Koorts heeft een functie. Door de opwarming tijdens de koorts werkt je immuniteit sneller, én worden bacteriën/virussen verzwakt. Het is dus zeer onlogisch en werkt de genezing zelfs tegen om dus koortswerende middelen te nemen, en om het lichaam net dan af te koelen. Rust, zodat de energie van je lichaam naar je immuniteit mag gaan. En niet eten: wat zou daar nu goed aan zijn? Wel, een hoge bloedsuikerspiegel werkt de immuniteit tegen. Bacteriën/virussen hebben suikers nodig om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Maar laat ons kijken naar de chronische ziekten, want zo’n acute ziekte geneest uiteindelijk toch, wat je ook doet.

Mijn ervaring is dat bij chronische ziekten veel te weinig vragen gesteld worden, en dat er veel te snel en voornamelijk symptomatisch wordt behandeld. Enkele voorbeelden van veel voorkomende chronische ziekten zijn reuma, rug/nek/schouderlast, chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie(FM), myalgische encefalomyelitis (ME).

Even eerst de klachten op een rijtje:

Reuma: de immuniteit is overactief waardoor er antistoffen worden aangemaakt tegen lichaamseigen cellen. Daardoor zijn er in de gewrichten ontstekingsreacties, bovendien zijn deze hevig en kunnen ze uiteindelijk zelfs tot echte misvormingen van de gewrichten leiden.

Rug-, nek- & schouderlast: bij rug- en neklast is er dikwijls sprake van discuslijden (uitpuiling van een tussenwervelschijf of hernia), en zowel bij rug-, nek- als schouderlast is er sprake van gespannen spieren. Daardoor komt iemand “vast te zitten” (lumbago, frozen shoulder) en bij rug- en neklijden kan de zenuw aangetast geraken met “uitstralingspijnen” en “sufheid” of zelfs verlammingen tot gevolg.

Bij CVS/FM/ME is er een wisselend patroon van vele schommelende symptomen, maar meestal zijn er klachten over moeheid en uitputting, spierspanningen, weefsel-, spier- en gewrichtspijnen, ontstekingen, slechte slaap, een grieperig gevoel, veel gepieker, rug-, nek- en schouderlast. Er is magnesiumverlies, er is vaak hoofdpijn of migraine, men heeft maaglast en darmproblemen (soms tot lekkende darmen en darmcandida toe). Er zijn concentratie- en geheugenproblemen, naast een algemeen gevoel niet te kunnen recupereren. ’s Ochtends is er in de plaats van een uitgeslapen gevoel, eerder een gevoel van uitputting, van onder de tram te hebben gelegen, of van ’s nachts een marathon te hebben gelopen. Dikwijls zijn er ook nog immuniteitsproblemen zoals allergieën en intoleranties, schildklierlijden, lupus, eczema, reuma of infectieziekten.

Waarom ?

Waarom is de immuniteit overactief of verkeerd afgesteld bij reuma, eczeem en CVS/FM/ME? Wat regelt eigenlijk een goede immuniteit? Immuniteit is een zeer complex geheel, maar als we één stof moeten noemen die een cruciale rol speelt, dan is het wel cortisol (1). Cortisol heeft een regulerende werking, vooral een remmende werking op de immuniteit en op de ontstekingsreactie. Om even kort door de bocht te gaan: auto-immuniteit of een overactieve immuniteit en ongetemperde ontstekingsreacties zijn tekenen van cortisoltekort.

Waarom zou een discus uitpuilen? Omdat er te veel lasten op de rug worden gelegd? Dat is een mogelijkheid. Maar dan zouden bij wijze van spreken enkel dokwerkers, verhuizers en metsers ruglijders zijn, en dat is niet het geval. Waarom kan een discus uitpuilen bij normale belasting? Omdat de rugspieren te fel gespannen zijn. Daarom worden ter behandeling ook spierontspanners gegeven. Spierspanning is normaal, maar is er enkel spanning, dan ontbreekt het aan balans. Op spanning volgt normaal ontspanning. Dat wijst in de richting van het OrthoSympatische ZenuwStelsel (OSZS). Dus om weer even kort door de bocht te gaan: een discus puilt uit door te veel spierspanning. Dat geldt ook voor schouderlast. En dat komt door een overactiviteit van het OSZS.

Hoe kan iemand ’s morgens al zo uitgeput zijn? Bij een gezond persoon stijgt het cortisolgehalte bij het opstaan. Cortisol heeft volgende effecten op het Centrale Zenuwstelsel: alertheid, een gevoel van energie, een gevoel van uitgeslapen te zijn.

Waarom zou iemand slecht slapen? Er zijn vele redenen, gaande van psychische klachten tot te veel piekermomenten en pijn. Maar het is interessant dat een goede nachtrust fundamenteel nood heeft aan een activering van het ParaSympatische ZenuwStelsel (PSZS).

Waarom heb je een grieperig gevoel? De temperatuursregeling bij de mens gebeurt door de hypothalamus. Een grieperig gevoel ontstaat door een verstoring van de hypothalamus.

Waarom heb je magnesiumverlies? De magnesiumbalans in het menselijk lichaam wordt geregeld door aldosteron. Blijkbaar loopt daar dan iets mis? Interessant, want aldosteron wordt gemaakt in de bijnieren, en cortisol ook. Dus kunnen we een trapje hoger: waarom zijn er cortisol- en aldosteronafwijkingen? Omdat er iets mis is met de bijnieren… Maar we bespraken ook al de hypothalamus. De bijnieren en de hypothalamus zitten samen in de zogenaamde HPA-as (Hypothalamus – Pituitary (hypofyse) – Adrenerge (bijnier)-as ). En laat het nu net de hypothalamus zijn die een cruciale rol speelt in de balansregulering van het OSZS en het PSZS: de puzzel haakt stilaan in elkaar!

Waarom heb je maaglast en darmklachten? Een goede spijsvertering is er enkel bij de gratie van een goed werkend PSZS. Dus blijkbaar activeert de hypothalamus het OSZS iets te veel.

Hoofdpijn en migraine zijn trouwens ook spierspanningsziekten want het is spanningshoofdpijn door de aanspanning van de spieren rond het schedeldak. Migraine wordt veroorzaakt door een spierspanning rond de bloedvaten in de hersenen. Spierspanning wijst ook weer op een overactief OSZS.

Als we nu al deze puzzelstukjes samenleggen, en voldoende lang de waaromvraag blijven stellen, dan komen we uiteindelijk bij nog een laatste vraag en die luidt: waarom werd de hypothalamus niet goed afgeregeld?

Hypothalamus

Waardoor wordt de hypothalamus geactiveerd? Door emoties en door stress.

Nu is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen primaire (niet-psychische) emoties en secundaire (psychische). Een voorbeeld van een primaire emotie: je staat in een groene wei en je voelt je ontspannen. Je hoort iets achter je, je kijkt om, en ineens sta je oog in oog met een stier! Op dàt moment (en nog voor je kan nadenken, dus volledig onafhankelijk van je psyche en volledig instinctief!) wordt de hypothalamus door de primaire emotie geactiveerd. Deze stuurt tegelijk twee dingen aan: de switch van PSZS naar OSZS, en de activatie van de HPA-as wat resulteert in onder andere een cortisolstijging.

Als je handelt naar zo’n primaire emotie of, anders gesteld, als je de (korte) actie doet waarvoor je lichaam je zonet de energie heeft gegeven, dan is deze hypothalamus-activering slechts een tijdelijk fenomeen. Met andere woorden: je loopt weg, je springt over het hek, en vervolgens gaat alles terug naar af (de hypothalamus normaliseert, het OSZS verzwakt en het PSZS versterkt, de cortisol daalt terug).

Als je NIET handelt naar een primaire emotie (je blijft bijvoorbeeld staan bij de stier, je overtuigt jezelf ervandat je het wel aankunt maar eigenlijk is dat niet zo, je doet wat ademhalingsoefeningen en yoga en je denkt dat dit volstaat, je probeert “los te laten”, je slikt wat pillen om je klachten te onderdrukken), dan blijft je hypothalamus overactief, ook de adrenaline blijft erg hoog, en als deze toestand chronisch is (dus weken, maanden, jaren), dan zullen er uitputtingsverschijnselen optreden. Bij uitputtingsverschijnselen raken je bijnieren uitgeput, je cortisol kan niet meer reageren op stress, je verliest magnesium, je ontstekingsprocessen draaien overuren net zoals je OSZS enz…

Als je dus dicht bij die stier staat (maar je weet het niet of beseft het niet), en je hebt allerlei chronische klachten in de richting van uitputting, spierspanning, ontstekingen,… dan is het in mijn ervaring een verkeerde en kortzichtige houding een medicament te vragen om de situatie aan te kunnen. Daartegenover geeft het net zeer veel voldoening om je zelfgenezend vermogen aan te spreken. Een medicament zal je klachten wat proberen te onderdrukken, maar kan nooit een blijvend effect hebben aangezien je niets aan de oorzaak doet. Loop dus maar beter weg van de stier zoals je normaal zou doen, ga niet tegen je natuur in. Breng jezelf in veiligheid. Na zo’n inspannend moment zou dan ontspanning moeten volgen. Het lichaam doet wat nodig is.

Je zelfgenezend vermogen spreek je aan door te streven naar een goedwerkende HPA-as en gebalanceerd OS/PSZS. Dat bereik je door te stoppen met het onderdrukken van je primaire emoties, en te leren hiernaar te handelen. Het vergt wel even een leerproces om te leren wat primaire en secundaire emoties zijn (want werken met de secundaire emoties (de psychische) helpt niet, kan het zelfs nog erger maken). En het vergt wat oefening om te leren hiernaar te handelen en ze niet meer te onderdrukken maar foute gewoontes veranderen is niet zo simpel.

Bijkomend kan het helpen om wat lichaamswerk te ondergaan of te doen, want onderdrukte emoties zetten zich vast in je lichaam. Vaak is dit aangeleerd gedrag en dat is soms moeilijk te onderkennen.

Positief denken of vertrouwen hebben in de natuur, of spiritueel bezig zijn heeft ook effect omdat dat allemaal PSZS-stimulatoren zijn.

Het mag voor sommigen misschien zo lijken, maar niets van deze inzichten is echt (ver)nieuw(end). Je kan het allemaal vrij gemakkelijk vinden in de medische literatuur, behalve misschien het onderscheid tussen primaire en secundaire emoties. Toch wordt er in de medische praktijkvoering weinig mee gedaan. Er blijft een welhaast een heilig geloof in medicatie… Daar kan men verandering in brengen via het wetenschappelijk onderzoek door een open samenwerking met anderen. En laat dit nu net één van de levensdoelen zijn van ondergetekende.

http://krisvankerckhoven.blogspot.be/

(1) Cortisol is crucial for proper body and brain functioning as it regulates numerous basal processes such as fat and glucose metabolism, blood pressure, inflammatory and immune responses, and thereby aids the organism to flexibly adjust to environmental challenges. It is also commonly known as the stress hormone because it is released in higher doses under stressful conditions. Staufenbiel, S.M., et al., Hair cortisol, stress exposure,.. (a systematic review (2012).

Tekst: Dr. Van Kerckhoven uit het boekje ‘Heel Natuurlijk’ over zelfheling.

  • Levensgewijs
  • Geloofskwesties
  • Heel natuurlijk
  • Helend groen
  • Natuur ontkleed
  • Gitaarboek
© 2015 De Groene Gedachte - Tienen Design by Freak & Si