‘Pic au Vent’ in Doornik: een ecologische woonparel

‘Pic au Vent’ in Doornik: een ecologische woonparel

Dichtbij het centrum van de stad Doornik, is er onlangs een zeer interessant woonproject gerealiseerd voor de iets bewustere mens. Het is lang niet het eerste eco-project in België, maar mogelijk wel het meest doorgedreven ecologische en energieneutrale. 


Het gaat hier om groepsbouw met 36 passiefhuizen, in kleine reeksen tegen elkaar aangebouwd. Elke woning van 115 m2 heeft normaal en eigentijds leefcomfort, met een terras en een private tuin. Vaak wil men er een eigen moestuin in onderbrengen want deze mensen weten ook graag wat ze eten. Dagverse groenten aldus.  Maar er is ook een gemeenschappelijk (en onderhoudsextensief) bomenpark alias speelpark, en er is een evenementenzaal voor als men samen of voor de eigen familie of vrienden wat wil organiseren. Er is zelfs een gîte om anderen te laten kennismaken met de  speciale ‘ambéance’ die ontstond rond dit project. 


Het leefklimaat is sowieso in deze tijd vrij apart te noemen omdat de mensen die hier wonen, bereid zijn om ruimte en kennis te delen. Dat vertaalt zich concreet in het  heel bewust willen omgaan met de beschikbare ruimte  en hun energieverbruik (Dat bedraagt ongeveer 11 kwh/jaar/m2). Het gaat hier om houtbouw met een dubbel skelet, en een hoogwaardige isolatie. Regenwater van het dak wordt weer opgevangen in citernen, en vervolgens ook terug in de woningen gebracht voor de toiletspoeling. Zonnepanelen op het dak zorgen voor verwarming. Groendaken isoleren. De materialen voor de opbouw van de woningen komen vanuit de eigen omgeving. Op en top Belgisch, tot en met het hout toe. 


Voor kwalitatieve woningbouw ben je helemaal niet afhankelijk van importproducten uit andere landen. Helemaal niet in België, maar niemand die het nog lijkt te beseffen. Het ventilatiesysteem laat de warme lucht niet zomaar weer naar buiten verdwijnen. De warmte van de lucht wordt dus eerst onttrokken en gerecupereerd via een warmtewisselaar die op zolder staat. Deze bouwers bouwden voor mensen die niet alleen rekening houden met hun budget maar die ook oprecht begaan zijn met het milieu, en zoals je ziet houdt men er al rekening mee vanaf de prilste bouwfase. 


Groentenoverschotten, keuken- en houtafval worden er gecomposteerd in grote compostbakken. Met andere woorden, de ecologische voetafdruk van deze mensen apart en ook tesamen, is erg klein. Er is verder  nog private parkeergelegenheid en er zijn nog kelders.