top of page
Investeren in het buurtleven en in vers voedsel van eigen kweek

Investeren in het buurtleven en in vers voedsel van eigen kweek

Wij geloven sterk in het laten herleven van buurten. En ik denk (en ik niet alleen!) dat de oplossing rond de problemen van vandaag voor een groot stuk zal liggen in het opnieuw versterken van de samenleving, maar dan te beginnen met het sociale weefsel in je eigen buurt. 


Rond ‘gezond voedsel van eigen bodem’ gaat men zich graag willen herorganiseren, want zo maken we ons voor een groot stuk minder afhankelijk van al die grote dingen waarop we toch zo weinig of geen vat op hebben. Gezond voedsel is altijd nodig. Het is essentieel. Maar sociaal samenzijn (of verbinding van mens tot mens) is ook nodig voor ons welzijn en ons positief welbevinden, en dus voor een ‘gezond leven’. En weet je dat voedsel en kruiden van eigen bodem meestal perfect zijn afgestemd op de ziekten en kwalen die ons kunnen belagen? Streekeigen soorten zijn namelijk sterker, en ze zijn altijd vers wanneer ze net ervoor werden geplukt of geoogst. De weg naar het bord is immers niet lang. Soms duurt die maar 5 minuten.


Den Hof is een heel inspirerend idee en vormt een soort buurtcommunity rond gezond voedsel van eigen bodem. Zo weten we terug wat we eten, en we volgen daarin de seizoenen en kiezen voor de gewassen die het hier van nature goed doen. Het idee van een SamenTuin ontstond zeven jaar geleden toen het jonge koppel Sven en Hanne hun stukje grond kochten in Outgaarden bij Hoegaarden. Het terrein was groot genoeg om te delen met anderen, althans zo vonden zij want het zijn beide (ouders met jonge kinderen) erg sociale mensen. Hun ideeën sloegen aan bij enkele buurtbewoners. Allen zijn het mensen met een hart voor de natuur, die weer willen investeren in het dorpsleven waar velen onder ons nog zo goede herinneringen aan overhouden. 


Den Dierenhof grenst aan het open veld. Achter hun woning en tussen dat open veld zijn er zes moestuinpercelen waar verschillende tuiniers uit de buurt samen tuinieren. Niet altijd op hetzelfde ogenblik natuurlijk. Ze telen er hun groenten volgens hun eigen tijdsbestek, maar ze ontmoeten er af en toe ook elkaar en slaan dan een praatje. In 2017 plantten zij met de steun van vzw Regionaal landschap Zuid Hageland nog een kleine en een grote boomgaard. Elk deelnemend gezin uit de buurt werd voogd van 2 fruitbomen.


Soms is de oogst er zo weelderig en dan wordt er een moestuinweggeefkist samengesteld. Dan kan elk ander ook meegenieten van de groenten en het fruit die hier werden geteeld. Kinderen uit de buurt spelen er samen op woensdag- en zaterdagnamiddag. Op woensdagen zijn er knutselactiviteiten die vanaf 15u door de moeders worden georganiseerd. Een gezond vieruurtje van de mama’s hoort er steeds bij. Er zijn workshops met dieren (ezels, …) en er zijn ook seizoensfeesten. Met vele handen maak je het werk licht en plezierig.


Wil je ook zo’n regionaal initiatief opzetten? Tesamen met andere gelijkgezinden of alleen?


Buurten op den Buitenis een initiatief van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Het ondersteunt 46 projecten voor sociale cohesie in landelijke gemeenten. Elk project ontvangt tussen 750 en 5.000 euro. Er is een jaarlijks een nieuwe oproep. Werkelijk iedereen met een fris idee en wat werkijver kan een voorstel indienen. Samentuin Den Hof viel zo ooit in de prijzen en het is ondertussen voor verscheidene dorpsbewoners een vaste waarde geworden, een plek ze gezellig samen kunnen zijn in de natuur. Om dit initiatief te kunnen verderzetten moet er verder nog geïnvesteerd worden in veiligheid, een beter afvalbeheer en een grotere beschuttingsplaats om het verkoop van evenementen bij alle weersomstandigheden te kunnen garanderen.

bottom of page